Това каза здравният министър Десислава Атанасова, по повод случая в Бургас, където бебе почина при опит за раждане в домашни условия.

„Без аз да определям избора на хората къде да раждат, смятам, че си има законодателство и, за да се запази и животът на новороденото, и животът на майката, е редно това да се прави само и единствено в лечебни заведения. Винаги съм твърдяла, че изборът на жената трябва да се състои в това при кой лекар да роди и в кое лечебно заведение да роди. Задължително трябва при проследяване на цялото раждане, да имаме истински специалисти. В противен случай ходът на всяко раждане е неизвестен и понякога той завършва с такъв фатален край”, каза министър Десислава Атанасова, цитирана от "Фокус".

По думите й – принципът е да се отделя винаги много повече място на профилактиката, на превенцията, на здравната култура, на посещаването както на профилактичните прегледи, така и прегледите при специалисти, особено в случаите, когато се касае за бременност и следва да бъде наблюдавана бременността. „По този начин могат да се предотвратят както и различни аномалии и да се открият навреме, така и да се наблюдава състоянието на майката”, каза министър Атанасова.

Узаконяването на раждането в домашни условия ще оскъпи многократно процеса, посочи тя. „В момента за раждане, без значение дали родилката е здравно осигурена или не, плаща държавата. Ако трябва допълнителни екипи да се осигуряват за раждане вкъщи, трябва да е ясно кой ще плаща за това и ако има последствия или лошо стечение на обстоятелствата и се наложи родилката да бъде приета с усложнения в лечебно заведение, също трябва да е ясно кой ще носи тежестта на това”, отбеляза здравният министър.

„Най-важното е да се каже, че исканията, каквито и да се поставят, трябва да са ясно регламентирани. Да има яснота наистина дали няма да се натовари държавата допълнително от гледна точка на финансови средства и кой ще носи отговорността, ако нещо се случи - това в никакъв случай не следва да бъде само и единствено медицинският екип”, допълни Атанасова.

Тя посочи, че доверието между лекарите и пациентите не е възможно да се изгражда чрез административни актове или чрез законови или подзаконови такива - то се гради. „Именно изборът, който се дава на пациентите - да избират определен лекар, да избират определено лечебно заведение, е в основата на всичко. Където хората се чувстват спокойни и се доверяват на този, който ги лекува - трябва да потърсят него, но в никакъв случай не трябва да експериментират със своето състояние, в конкретния случай със здравословното състояние на детето си. Смятам, че спокойствието, което дават медицинските екипи, се осъществява в лечебно заведение”, посочи Атанасова.